Vergroot je netwerk en link met vakgenoten!

Aangezien dit mijn eerste post op LinkedIn Pulse is, zou ik mezelf kort willen voorstellen en uitleggen wat het netwerken mij persoonlijk heeft opgeleverd.

Deze blogpost is dus enerzijds een makkelijk gekozen opening in de blogwereld en anderzijds een poging om mijn positieve ervaring met jullie te delen!

Mijn naam is Dimitri Hiy, ik ben bijna dertien jaar actief in het sociale werk en sinds een aantal jaren ook ondernemer op het gebied van software voor sociaal domein. Samen met mijn compagnon Andrey Chirikba hebben we de kennis vanuit de werkvloer weten om te vormen naar een handige oplossing voor de welzijnssector.

Na de korte introductie en mijn subtiele verwijzing naar ons bedrijf wil ik vooral benadrukken wat het netwerken op LinkedIn voor mij persoonlijk heeft gebracht. Wat mij betreft heeft het mij zowel materiële alsook mentale voordelen opgebracht. Iets later hieronder zal ik hier nog op ingaan. Concreet en saai ziet de progressie er als volgt uit:

Sinds 2013 actief LinkedIn gebruiker, in 2016 nog steeds actief aan het netwerken en zijn we ruim 3200 connecties verder. Dit helemaal niet om deftig of overdreven te doen 🙂 (heb ook connecties in mijn netwerk met ruim 5000+ en meer connecties), maar naar mijn idee is dit ook een van de oorzaken waarom LinkedIn een aantal voordelen kan opleveren.

Hoe meer connecties, hoe meer kans op:

  • Snelle kennisvergaring (je bent snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanuit alle uithoeken van Nederland)
  • Eerder in aanraking met actuele en interessante vacatures
  • Eerder vinden van tijdelijke jobs/klussen/projecten
  • Herkennen van trends (het is interessant om te zien hoe zich een bepaalde werksoort of functie ontwikkeld in verschillende delen van Nederland)
  • Potentiële leads voor je onderneming (daar komt ie weer :))
  • En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar denk dat de gedachte wel duidelijk is overgebracht!

Er zijn diverse mogelijkheden om te netwerken via LinkedIn. Vandaag zou ik stil willen staan bij het gebruik van LinkedIn groepen. Zelf ben ik lid van een maximaal aantal groepen toegestaan op LinkedIn (tussen de 50 en 70 afhankelijk van je account). Mijn advies zou dus ook zijn om hier maximaal gebruik van te maken. Je kunt uiteraard ook zelf groepen oprichten die nog niet bestaan (bij hoe een groep op te richten zou ik een volgende keer stil kunnen staan).

Lid worden van groepen LinkedIn:

  • Bepaal een kenmerkend zoekwoord voor je groepsvoorkeur, typ deze in de zoekbalk van LinkedIn en druk op enter (filter eventueel je resultaten op “groups” aan de linker kan van je scherm)
  • Bezoek de groep vanuit de gegenereerde zoeklijst en kijk of deze bij je past
  • Indien een groep gevonden die bij je interesse past, klik op “Join” en neem deel aan de discussies, plaats eigen posts en link met andere groepsgenoten
  • Vooral het laatste is belangrijk. Het klinkt wellicht als een open deur, maar het zit ‘m echt in het aangaan van gesprekken met andere groepsgenoten naar aanleiding van hun posts en commentaar. Vaak kun je een discussie in een groep aanzwengelen om te connecten, over het algemeen staan de groepsbeheerders en leden hier open voor. Daarnaast is het ook verstandig om zo nu en dan ook met eigen inbreng te komen: plaats af en toe een interessant linkje naar een vakgerelateerd, actueel onderwerp en vraag naar de mening van de groepsgenoten. En schroom vooral niet om het te proberen, fouten maken is menselijk en er is altijd wel ergens een begin om te maken!

Voor de mensen uit mijn netwerk heb ik al een wellicht interessant lijstje van groepen gerelateerd aan het sociale domein:

Alvast bedankt voor de fijne landing van de eerste blogpost en hopelijk levert dit jullie evenveel op als mij!

Tot snel en bedankt!